Afbeeldingen

Boekje “Een nieuw gezin” bij De Standaard

In 2016 werkte ik mee aan een boekje over rouw, gebaseerd op verschillende publicaties van Manu Keirse. Deze maand biedt De Standaard weer vier interessante titels aan, rond het thema “opgroeien anno 2018”. En deze keer hielp ik om het boek van jurist-bemiddelaar Maaike Goyens over nieuwe gezinnen in een kleiner formaat te gieten – dat groene in het midden.

Onder nieuwe gezinnen vallen alle koppels waarvan minstens één partner al kinderen heeft uit een vorige relatie. Niet vanzelfsprekend. Wanneer stel je je nieuwe partner voor aan je kinderen? (Waar) ga je samenwonen? Hoe regel je alles financieel? Wat als de ouders of de ex van je partner zich ronduit vijandig opstellen? En wat als de puzzelstukken na een aantal jaar nog steeds niet in elkaar passen en je ten einde raad bent? In dit boek geeft Maaike Goyens nieuwe gezinnen belangrijk juridisch advies en steekt ze hen, ook vanuit haar eigen ervaringen, een hart onder de riem. Als het toch fout loopt – en die kans is helaas groot – dan zijn er manieren om op een volwassen manier uit elkaar te gaan en een (nieuwe) vechtscheiding proberen te vermijden.

Getagged , , , , , , , ,

Boek “Verdriet”

Tussen 12 november en 10 december kan je via De Standaard vier verschillende boeken aankopen. Aan het vierde boek, over verdriet, werkte ik dit najaar mee als copywriter.

Ik kende het werk van Manu Keirse niet zo goed toen ik aan de opdracht begon, maar hij heeft prachtige inzichten. Verdriet laat zich niet in een hokje duwen en is even complex als de mens zelf. Het duurt soms kort, soms een leven lang. Het kan je meteen overvallen, maar sommige mensen duwen het jarenlang voor zich uit. Het is nooit puur maar vermengd met schuldgevoel, schaamte, woede en tederheid. Het zet alles op z’n kop en je relaties onder spanning. Er is geen juiste of foute manier om verdriet te verwerken – en dat toont dit boek heel troostend aan.

gm08kawg

Getagged , , , , , ,

Boek “Voor Hetzelfde Geld”

13839692_10157336463025372_266361695_o

Voor Hetzelfde Geld” is al jaren hét consumentenprogramma van Vlaanderen – met Thomas Vanderveken, Britt van Marsenille en Jan Van Looveren als trouwe boegbeelden.

Ik schreef in 2014 al mee aan de eerste versie van het boek, waarin alle tips uit de reportages worden gebundeld. Dit najaar brengt Lannoo een frisse update uit van deze onmisbare budgetbijbel.

Getagged , , , , , , , , , , , ,

Artikel “Het eeuwige nakomertje”

Je hebt honderden uren samen doorgebracht in de auto. Familiefeesten en geforceerde vakantiefoto’s overleefd. En niemand die zo synchroon met de ogen rolt als je ouders weer eens helemaal zichzelf zijn. Broers en zussen begrijpen elkaar. Maar wat als die broer of zus een hele generatie ouder is dan jij?

Gepubliceerd in De Standaard Magazine, 26 april 2014.

 

Getagged , , ,

Artikel: “Belgium, hold your waffle!”

Als je op reis laat vallen dat je uit België komt denken mensen even spontaan aan een driehoekje in West-Europa als aan een smakelijke rechthoek. ‘Belgian Waffles’ zijn big business, van Vancouver tot in Kaapstad. Hoe is dat zo gekomen? Lijken die exportwafels wel op die van ons? En kennen Belgen hun eigen topproduct nog?

Gepubliceerd in De Standaard Magazine, 15 maart 2014.

 

Getagged , , ,

Artikel: “Wonderlijke verhalenreis van Astrid Lindgren”

De kinderboeken van Astrid Lindgren behoren tot de absolute wereldtop. Ook de tekeningen van haar vaste illustratrice Marit Törnqvist zijn een essentieel onderdeel van de (voor)leeservaring. In het knusse Hasseltse Literair Museum kreeg het duo nu terecht een eigen expo.

De Törnqvists brachten elke zomer door in de idyllische provincie Smaland. Hun eigendom daar was niets minder dan een kinderparadijs waar Marit, haar broer en zus en de drie buurkinderen een eigen schuur ter beschikking hadden om in te spelen, te ravotten en te knutselen. Tijdens die periode werkte de moeder van Marit, Rita Verschuur, als de vaste Nederlandse vertaalster van, jawel, Astrid Lindgren.

 

Gepubliceerd in Verzin, januari 2014.

Getagged , , , , ,

Artikel “Een autobiografie kan u en uw familie ernstige schade toebrengen”

Een smeuïge autobiografie vol verrassende ontboezemingen gaat erin als zoete koek. Maar voor de onmiddellijke omgeving van de auteur is het niet altijd een pretje. Niet iedereen stelt het op prijs om te worden opgevoerd voor een hongerig lezerspubliek. Openhartige schrijvers stellen dan ook regelmatig familiebanden en liefdesrelaties op de proef. Een bloemlezing.

Toen de boeken als zoete broodjes over de toonbank begonnen te gaan, betaalde Knausgards omgeving daar een prijs voor. Zijn echtgenote, die worstelt met manische depressie, moest worden opgenomen. Zijn moeder smeekte hem om op te houden, in het belang van zijn jonge kinderen. Zijn broer verbrak alle communicatie en zijn oom langs vaderskant haalde er advocaten bij.

 

Gepubliceerd in Verzin, januari 2014.

 

 

 

Getagged , ,

Artikel “Erfelijk materiaal”

Wat is leuker dan vintage? Vintage waarvan je het hele verhaal kent. Stukken die al generaties lang in de familie zijn en steeds weer een nieuw leven krijgen. Los van alle trends en hypes. Barstensvol herinneringen en anekdotes. Erfstukken die van huis naar huis, van zolder naar woonkamer naar keuken en weer terug hebben gereisd, maar nu bij hun fiere eigenaars een ereplaatsje krijgen.

‘De koets was heel vuil en het onderstel was helemaal verroest. Mijn vriend wist niet wat hij zag: “Is dat een barbecue?”. “Wacht maar,” zei ik, “het wordt fantastisch.” (…) Heerlijke ritjes zijn het, er zijn weinig mensen die er niet instant vrolijk van worden. Alsof je voorbijrijdt in een mooie oldtimer. Pas nadat mensen minutenlang hebben ge-oehd en ge-aahd kijken ze ook eens naar de baby die erin ligt.”

 

Gepubliceerd in De Standaard Magazine in oktober 2013.

Getagged , , ,

Artikel “De gebrushte brigade”.

Artikel “De gebrushte brigade”.

Dames op leeftijd met een opvallend kapsel, je ziet ze niet vaak. De grote meerderheid kiest voor het traditionele omakapsel: kort, met krullen en stationair. Hoe komt dat? Waarom zo voorzichtig? Als je kapsel een manier is om je te uiten, wat probeert de brushingbrigade ons dan te vertellen?

“Deze vrouwen gaan niet gewoon naar de kapper, het lijkt wel alsof ze een terrasje komen doen: ‘Ik vroeg me al af waar je bleef!’, ‘Mooie handtas, zeg. Nieuw?’, ‘Hoe was Italië? Schoon weer?’. Er wordt gekust en geknuffeld en de laatste nieuwtjes worden gedeeld, inclusief wijd opengesperde ogen en fladderende handen. Wie er de week voordien niet was wordt meteen op audiëntie geroepen.”

Gepubliceerd in De Standaard Magazine in september 2013.

Getagged , , ,

Artikel “Schrijver op drijfzand”

Schrijver op drijfzand

Een writer’s block is het creatieve equivalent van drijfzand: hoe harder je zoekt en probeert, hoe meer de inspiratie je ontglipt. Hoe ontstaat zo’n blokkade? Waarom praten zo weinig auteurs erover? En wat is de psychologische verklaring? Is writer’s block aanstellerij of toch een aantoonbare psychische horde?

Gepubliceerd in Verzin, het tijdschrift van Creatief Schrijven, in oktober 2013.

Getagged ,