In de schoenen van Sam Vloemans

“Waar is het feest?” is de derde kindervoorstelling die trompettist en componist Sam Vloemans maakt voor HetPaleis. Een muzikale reis rond de wereld, voor piepjonge oortjes.

750371144

In een stad als Antwerpen waar zoveel verschillende talen worden gesproken en veel kinderen thuis geen Nederlands spreken, is muziek een mooie brug. Ik kan er iedereen mee bereiken.

Zelf ben ik geboren op de Antillen. Mijn ouders zijn kort daarna teruggekomen naar België, met een enorme liefde voor de lokale muziek en way of life. Die positieve cultuurshock hebben ze ook hier een plaats kunnen geven. Zo legde mijn vader mee de basis voor de Antilliaanse Feesten.

Jonge kinderen zijn echte sponsjes: ze staan open voor alles wat je hen voorschotelt: zowel de goede als slechte dingen. Het is een uitdaging om hen iets mooi mee te geven.

Ik maak geen producties voor een bepaalde leeftijd, maar vanaf een bepaalde leeftijd. Van eerlijke, oprechte muziek kunnen veel mensen genieten.

Liever een rauwe dan een lauwe reactie, ook al is die negatief. Ik doe mijn best om iets moois te creëren, maar dat sommige mensen er hun neus voor zullen ophalen is onvermijdelijk. Niet iedereen kan een fan zijn. Dat inzicht had ik tien jaar geleden nog niet, toen moest iedereen op de knieën.

Componeren is een veldslag. ’s Nachts wakkerschieten met een geniale inval die ik rap op een papiertje krabbel, nee, zo werkt het niet. Gelukkig maar. Je moet eerst een beetje afzien om ergens voldoening uit te kunnen halen.

Ik geloof in chaos binnen de orde. Je hebt een duidelijk kader nodig om daarbinnen in alle vrijheid op verkenning te gaan.

Een heel jaar door hetzelfde doen zou me niet lukken. Laat de opdrachten, de concerten, de festivals en mijn eigen invallen maar lekker door elkaar lopen. Het is veel te plezant om telkens met andere mensen samen te werken, met een eigen visie en een unieke muzikale achtergrond.

Ik zou liegen als ik zei dat het niet uitmaakt hoeveel mensen er naar me staan te luisteren. Als je met Gabriel Rios op Werchter staat, voel je de energie van duizenden mensen en je kan niet anders dan daar op reageren. Maar na een schoolvoorstelling honderd klein mannen uit hun dak zien gaan is minstens even bijzonder.

 

“Waar is het feest?” is de derde productie die Sam Vloemans maakt voor HetPaleis. De rode draad doorheen deze muziekvoorstelling voor kinderen vanaf vier jaar is de levensloop, van de geboorte tot de laatste adem.

[“Waar is het feest?” – HetPaleis, Antwerpen. Vanaf 24.09.2010]

Getagged , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: