In de schoenen van Evelyn Verschoore

KASK-docente en filmmaakster Evelyn Verschoore kan niet naar alle festivals waar haar film “Memee” wordt getoond. Maar voor Fantoche maakt ze graag een uitzondering.

3386936453

Het wereldje van de animatiefilm is heel erg ons-kent-ons, op de meest positieve manier. In het Kask vallen docenten, studenten en ex-studenten gewoon binnen, ze betrekken elkaar bij projecten en spelen interessante aanbiedingen door. Er hangt een erg gezellige sfeer. Het is een feel good omgeving, met weinig ellebogenwerk en botsende ego’s.

Een moeilijke branche? Projecten worden je natuurlijk niet op een dienblaadje aangeboden. Je moet uit je kot komen, laten zien hoe gemotiveerd je bent. Dan kan alles, van artistieke auteursfilms tot langspeelfilms en grote internationale projecten. Kijk maar naar Pieter Van Houte.

De inspiratie voor mijn film “Memee” vond ik bij mijn eigen oma. Ik bezocht haar in het rusthuis en het raakte me hoe ze daar leefde. In een kleine kamer, waar ze zelf niet eens koffie kan zetten, volgens een rigide tijdsschema en omringd door overbevraagd en dus gehaast personeel. Zoiets blijft me bij, en daar ga ik dan mee aan de slag.

Ik ben erg benieuwd naar de reacties van het publiek. Er zit een venijnig angeltje in de laatste scène van “Memee” en ik ben heel benieuwd hoe dat gaat overkomen. Zou er een “oooooh” uit de zaal komen? Het einde van de film heeft iets desillusionerends, maar zo is het leven. Je kan niet altijd iedereen vertrouwen.

Autobiografisch zou ik mijn werk niet echt noemen. Ik vertrek wel vanuit dingen die mij raken, vanuit echte situaties – zo gaat mijn volgende film naar alle waarschijnlijkheid over mijn drie jonge kindjes – maar die blaas ik enorm op, vergroot ze tot in het extreme uit.

Toen ik vijftien was had ik een lief dat aan het RITS studeerde. Ik profiteerde van de opendeurdagen om er samen met hem rond te lopen, en toen al stak de animatie-afdeling me de ogen uit.

Dat ik als tiener niet naar het kunstonderwijs mocht, was toen een kleine ramp. Nu bekijk ik dat anders: het zorgde ervoor dat ik me tijdens het weekend helemaal uitleefde op de tekenacademie. Ik kon er in alle vrijheid mijn eigen stijl ontwikkelen. Nu ik zelf les geef aan het KASK merk ik dat studenten uit het kunstonderwijs niet per se een voetje voor hebben. Het gaat om de goesting, de gedrevenheid, de passie!

Van mijn studenten wil ik vooral weten wie ze zijn. Wat houdt hen bezig? Wat hebben ze te vertellen? Wat maakt hen uniek? Ze moeten zich amuseren, openbloeien, veel tekenen, maar vooral hun eigen weg vinden. Pas dan vind ik het interessant.

Het is een tweejaarlijkse traditie om, eens alle eindwerken af zijn, met de hele klas naar het festival van Annecy te gaan. Een gezellige busrit, kamperen met zicht op het meer, en een gigantisch aanbod van animatiefilms. Op het randje van een indigestie, eigenlijk. Ik ben blij dat ik deze week naar Fantoche ga. Een stuk kleiner, maar wat je te zien krijgt, smaakt naar meer.

 

Evelyn Verschoore trekt vandaag naar het Filmfestival Fantoche in Zwitserland. “Memee” is verder nog geselecteerd voor:

  • het Filmfestival ANIM’EST 2010 in Boekarest (08.10- 17.10.2010)
  • het Filmfestival KROK in Oekraine
  • het Animatiefilmfestival van Hiroshima, Japan
  • het International Animation Festival of Brazil
  • ‘Rencontres Audiovisuelles’ in Lille (09.10 – 16.10.2010)
Getagged , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: