In de schoenen van Pieter Van Houte

Animator Pieter Van Houte werkte samen met regisseur Terry Gilliam aan “The Imaginarium of Dr Parnassus”. Hoe is het om nu in zijn schoenen te staan?

1556665367

“Dit is Terry”. Het duurde even voor ik besefte dat dé Terry Gilliam voor mijn neus zat. Ik kreeg een rondleiding langs enkele Londense animatiestudio’s en belandde toevalig ook in de zijne, de Peerless Camera Company. Toen ik de eerste ontwerpen voor “The Imaginarium of Doctor Parnassus” zag, heb ik ter plaatse gesolliciteerd.

Om mijn ouders een plezier te doen, heb ik een blauwe maandag architectuur gestudeerd. We kregen de opdracht om een landschap te creëren, met een pad doorheen. Op mijn ontwerp stond een gigantische kikker. Zonder dat hij iets wist over mijn achtergrond vroeg mijn prof: “Weet je dat je in Gent ook animatie kan studeren?”. Ik stond aan de grond genageld. Het jaar erop zat ik aan het KASK.

Ik hoorde het als kind zo vaak: “Maar wat een mooie tekening!”. Of ik kreeg tekenboeken die zo en niet anders moesten worden ingekleurd. Die drang om “mooi” en “juist” te tekenen hebben ze er op de academie moeten uitkloppen. Pas na twee jaar begon ik volop te genieten van het experimentele.

Ik ging naar Australië om zo ver mogelijk van België te zijn. Ik was al een paar jaar aan het werk in Gent en de sleur sloeg toe. Mijn plan was om zes weken rond te reizen, uiteindelijk bleef ik er drie maanden, tot mijn visum verliep. Ik wou zo snel mogelijk terug. Plannen om er aan de slag te gaan in een studio vielen in het water, maar niet veel later mocht ik naar Montréal voor “Les Triplettes de Belleville”.

Er is niets dat een groep goede tekenaars niet tot leven kan wekken. Daarom haalt 2D het voor mij nog altijd van 3D, los van de nostalgiefactor. Het is geloofwaardiger, echter, je voelt de mens die achter elke potloodlijn zit. Films als Pinokkio of Sneeuwwitje grijpen mij ook als volwassene nog altijd bij mijn nekvel.

In het pikdonker werken mag dan nodig zijn om je kleuren net goed te krijgen, het is funest voor je gezondheid. Toen ik eens een hele winter in Schotland werkte, heb ik maandenlang geen daglicht gezien. Geloof me, zo’n vitaminetekort vreet aan je.

We zijn geen bende Quasimodo’s, maar “animatorrug” is een gekende kwaal. Voor intensieve kinesitherapie voel ik me nog veel te jong. Gelukkig raadde een Londense collega me MBTs aan, schoenen met een bolle zool. Na een half jaar voelde mijn lijf weer als nieuw.

De eerste keer dat iemand een microfoon onder mijn neus stak, kon ik geen woord uitbrengen. Ik ben nog altijd zenuwachtig als ik een groep mensen moet toespreken, maar ik verplicht mezelf het toch te doen. Ik heb veel geleerd van mensen die niet te beroerd waren om tijd vrij te maken en mij iets uit te leggen. Het zou toch mooi zijn als ik nu op mijn beurt door te spreken op het Animafestival iemand anders kan vooruit helpen?

Pieter Van Houte verzorgde de visuele effecten voor “The Imaginarium of Dr Parnassus”. Tijdens het Anima filmfestival vertelt hij alles over zijn wonderlijke ervaring: zijn lezing heeft plaats op zaterdag 20.02.2010.

[“The Imaginarium of Dr Parnassus“. Regie: Terry Gilliam. Met: Heath Ledger, Jude Law, Johnny Depp. Bij ons in de zalen vanaf 10.02.2010]

 

Getagged , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: